17. juni 2016

Udvalgte noveller af Fay Weldon

Udvalgte noveller af Fay Weldon. Udgivet af Lindhardt & Ringhof i maj 2016. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel; Mischief. Orig. udgivet i 2015. Voksen, skønlitteratur, novellesamling.sider.  4 ud af 5 stjerner. 

Novellesamlinger er en finurlig størrelse for mig, for jeg ville ønske at jeg satte mere pris på dem! Jeg har en hel bunke på mine hylder og endnu flere jeg gerne vil købe. Problemet er dog at jeg ikke rigtig får dem læst og når jeg endelig gør bliver jeg for det meste skuffet. Og det er egentlig også tilfældet her. 
Den eneste novellesamling som overbeviste mig om at der stadig er håb derude, er I nærheden af Peter Hugge som jeg læste og anmeldte sidste år. Novellerne var forbundet på den ene eller den anden måde og måske er det sådanne novellesamlinger jeg skal gå efter i fremtiden. 

Jeg tog noter til hver eneste novelle i denne bog og der er altså 20 af dem. Der er dog kun en enkelt som jeg virkelig elskede og et par stykker som jeg ikke helt kan slippe igen. Mange ville dog ryge i glemslen uden noterne. 
Allerede inden jeg modtog Udvalgte noveller vidste jeg at Fay Weldon skriver om kvindeliv og ofte undertrykte og underdanige kvinder. Kvinder som er fanget i et forfærdeligt ægteskab uden en udvej. Og det er også tilfældet for mange af novellerne i denne samling. Jeg forvekslede mange af dem, fordi de til tider minder så meget om hinanden og det er jeg i bund og grund ked af. Jeg håbede, at, i hvert fald størstedelen af, novellerne ville stå skarpt i min hukommelse efter endt læsning og det er der ikke mange som gør. 

Der var dog nogle som skildte sig ud!
For eksempel Lily Barts hatteforretning (1992)som du kan læse mere om nedenunder næste billede. 
Eller Gnasker dig i mig og spytter dig ud (1988) som handler om et levende hus. 
Nede på det kliniske diskotek (1985) adskiller sig ved at være fortalt af hovedpersonen til en som hedder Linda. Den minder mig på sin vis om The Bell JarBelievarexic og Girl, Interrupted. Fortælleren fortæller nemlig om sin tid på Broadmoor som er et hospital for psykisk syge kriminelle. 
Der er et par stykker mere som er fortalt i 1. person og ikke i 3. person og En let forfriskende virkning som er en blanding af dialog med en 3. personsfortæller. 
SUP eller Forelsket i Helsinki (1989) er fotalt til os og fortælleren er bevidst om at det er en historie som har en modtager.
Spildte liv (1993) adskiller sig ved at være fortalt fra en mandlig jeg-fortæller, den eneste novelle som har en mandlig fortæller! 
Til sidst er der dog også Rygende skorstene (2001) som bliver fortalt af Ishtar som er beskyldt for mordet på Hester Walpole Delingro - en finurlig historie. Samt Hvorfor gjorde hun det? som er en rammefortælling uden egentlig at være det. Størstedelen af historien foregår inde i hovedet på en af personerne og vi er bevidste om at det ikke er sket i virkeligheden selvom du bliver suget helt ind. 

Jeg har bevidst undgået at snakke om kortromanen som er at finde sidst i samlingen. Den hedder Ted-drømmene og jeg er ikke fan! På sin vis er det en fin fortælling, meget speciel og anderledes, men fin. Det er dog ikke helt min stil og jeg har egentlig ikke lyst til at sige mere om den. 

En af de bedste noveller er helt klart Alopeki som er fra 1976. Den spænder sig over 4 år og var fængslende fra første side! Den omhandler en gruppe veninder, som også er kollegaer. Samtale emnet falder ofte på Erica Bisham, som anklager manden, Derek, for at trække store totter hår ud af hovedet på hende mens hun sover. Maureen, den ene af veninderne, har haft et nært forhold til Erica's mand førhen og tror ikke på det. De 3 veninder bliver derfor enige om at Erica har alopeki, en sygdom hvor man taber håret. Den ene af veninderne fatter dog sympati med Erica efterhånden som det bliver værrere gennem årene. 
Det jeg elskede ved novellen er uvisheden, at vi kender først sandheden til sidst! På den ene side kan Erica jo godt lyve om hvad der sker i hjemmet, men på den anden side ser man også tit at vellidte mænd kan slippe af sted med at mishandle deres koner. Du får lov til at forme din egen mening og syn på sagen uden indblandinger, og det sætter jeg pris på. 
Det er også utrolig fedt med en novelle som spænder sig over så lang tid! Det ser man ikke så tit. 


Den bedste novelle ud af de 20 er dog Lily Barts hatteforretning, efter min mening! Den bedste måde jeg kan udtrykke mine følelser omkring historien historien er, at betegne det som et kærlighedsbrev til litteraturen, for det synes jeg virkelig at det er!
I mine noter, som jeg hastigt skrev ned efter at have læst novellen står der; den sætter litteraturen på en pedestal samtidig med at den vækker den til live.
Den er lidt svær at forklare men jeg skal da prøve, først skal dog nævnes at den handler om litterære karakterer. Emma Bovary (fra Madam Bovary) rejser efter sin fængselsdom til New York hvor hun får arbejde i Lily Barts hatteforretning. Her møder hun andre litterære karakterer.
Denne novelle sætter litteraturen i fokus på en måde jeg aldrig har mødt før og jeg må erkende at jeg elsker det! Helt klart en novelle som vil blive hos mig resten af livet. Et must-read for enhver læser.

Jeg mente at jeg havde læst en enkelt novelle af Weldon i gymnasiet men det viser sig at jeg kun har hørt en fremlæggelse om Breakages. Den er dog ikke at finde i denne samling. Jeg har i lang tid haft en interesse i Weldon, og jeg ved ikke hvad der ligger til grund for denne interesse. Måske har jeg set hendes bøger vidt omkring og har bidt mærke i det, eller måske er det fordi jeg var overbevist om at jeg havde læst og nydt en af hendes noveller førhen. Jeg har dog ejet Joannas kloning siden 1.g. men den er stadig ikke læst. Jeg håber dog at jeg kan finde flere af hendes værker som er i stil med Alopeki eller Lily Barts hatteforretning.


1 kommentar:

  1. En meget smuk bog! Dejligt, at du faldt for nogle af novellerne. Jeg er heller ikke særlig god til det med noveller, og ville ønske at jeg var bedre til at få dem læst. Men syntes at det er en finurlig blanding, og lidt svært, da der altid vil være nogle af novellerne i en samling, som man ikke bryder sig spor om. Dejligt, at du fandt din favorit trods alt :0)

    SvarSlet