16. september 2015

Isla og jagten på lykke af Stephanie Perkins

Original titel: Isla and the Happily Ever After 
Serie: Anna og det franske kys, #3
Udgivelsesdato: 1. oktober, 2015
Forlag: Lovebooks, Lindhardt & Ringhof
Genrer: Ungdomsbøger (YA)
Format: Digitalt anmeldereksemplar
Kilde: Lindhardt & Ringhof
Antal sider: 354 sider 
Min rating: ★★★★/5

Goodreads BogreolenSaxo


Isla er vild med Josh, som hun går i skole med, men hvordan fortæller man det? Isla tager først mod til sig, da hun møder ham tilfældigt på en sommerferie. Får de mon hinanden?

"Isla og jagten på lykke" er skrevet af Stephanie Perkins, der tager os med på et romantisk og fint lille eventyr. Isla og Josh finder hinanden, men hvordan holder man fast, når den normale hverdag kommer igen? Og hvad med familien?

"Isla og jagten på lykke" tager os med rundt i verden og med ind i en teenageverden af kærlighed.

Isla og jagten på lykke er den sidste bog i serien. Det føles dog ikke som den sidste idet det er en såkaldt  'companion-series' men bare det at vide, at dette er den sidste bog om disse fantastiske karakterer er meget bittersødt.

Jeg advarer jer på forhånd om, at jeg sammenligner bøgerne lidt idet jeg elskede Anna og det franske kys men var skuffet over Lola og naboens dreng. Jeg indrømmer gerne at jeg elskede Isla og jagten på lykke men for at få en forståelse for hvad jeg egentlig mener om den, er det en fordel at inddrage de to andre bøger i serien - selvom de kan stå for sig selv.

I forhold til da jeg begyndte Lola og naboens dreng blev jeg hurtigt fanget af historien i Isla og jagten på lykke. Jeg begyndte at læse den en morgen i toget, og ligepludselig havde jeg læst 100 sider. Starten er klart en af de bedste i hele serien, den er så sød, sjov og en lille smule pinlig - jeg vil næsten love at du ikke kan lade være med at smile!
Jeg elskede at den, ligesom Lola og naboens dreng, ikke havde noget med insta-love at gøre. Isla og Josh har kendt hinanden i 3 år og Isla har været vild med Josh i det meste af tiden. Jeg elsker at der er en historie bag denne forelskelse, at de har en historie sammen inden de rent faktisk finder sammen. På en eller anden måde gør det historien mere virkelig og det er klart et plus i min bog når karakterer har kendt hinanden i længere tid.
Inden vi starter med hvad jeg ikke kunne lide i bogen bør jeg nok nævne at Anna og Etiénne fra Anna og det franske kys har været mit favorit par i noget tid, nu er jeg dog i problemer da jeg ikke kan finde ud af om Isla og Josh er et lige så godt par, eller et endnu bedre par end Anna og Etiénne. Indtil videre er de begge to på førstepladsen og Lola og Cricket fra Lola og naboens dreng ligger på andenpladsen!

Selvom jeg hurtigt blev fanget af historien stødte jeg på mange problemer undervejs. Jeg var meget positivt overrasket over karaktererne og i lang tid så det ud som om, at Isla og jagten på lykke ville indtage førstepladsen i serien - men det har den altså ikke gjort.
Jeg var rigtig glad for Isla i starten, jeg elskede at se hende åbne lidt mere op og tage chancer men jeg tror jeg kunne lide hende bedst i starten hvor hun var høj på smertestillende og uden hæmninger. Hendes usikkerhed ødelagde en stor del af bogen for mig pga. at hun hele tiden opstarter skænderier uden grund. Derudover lod hun også Kurt, hendes bedsteven, i stikken efter at hun fandt sammen med Josh - og det er et stort minus. Jeg elsker at Isla er en bogelsker, og jeg kan virkelig godt lide at hun er så intelligent men hun er simpelthen for usikker! Jeg synes det er sødt at hun er genert men der er stor forskel på genert og usikkerhed og på en eller anden måde har Perkins gjort Islas usikkerhed til et barnligt træk ved Isla. Det synes jeg i hvert fald.

Josh er klart en af de bedre mandlige karakterer. Han er kunstner, behandler Isla godt og jeg kan i det hele taget bare godt lide ham! Jeg synes det er fedt at han indrømmer at han er vild med Isla og jeg synes det er fedt at han gerne vil hænge ud med hende selvom det bare skal være som venner. Det viser bare, for mig, at han er vild med hendes personlighed og ikke, nødvendigvis, behøver mere end venskab.
Jeg havde meget sympati med Josh igennem bogen og jeg synes virkelig verden er imod ham. Først er der hans forældre og bagefter begynder Isla. Jeg elsker hvor følsom en karakter, han er!

Jeg elsker Islas bedsteven; Kurt Donald Cobain Bacon! I starten troede jeg det var et kæledyr på grund af sammensætningen af navne.. Men jeg fandt dog hurtigt ud af at Kurt er Islas bedsteven som er autist. Selvom jeg ikke støder på autisme i skønlitteraturen særlig tit, er det klart en ting jeg synes er utrolig fascinerende. Jeg elsker at læse om karakterer med autisme og jeg elsker derfor at Perkins har inddraget en karakter med autisme.
Selvom Kurt er meget speciel og ikke nær så 'autistisk' som andre karakterer jeg har mødt på min vej gennem litteraturen, er han stadig en fantastisk karakter som kun er et stort plus i denne bog. Jeg elsker hans karakter og hans forhold til Isla er så sødt! De har kendt hinanden altid og de er bare så søde sammen - uden altså at være søde sammen som i at være et sødt par.

Isla og jagten på lykke er klart den mere modne af de tre bøger; de er 17-19 år, der er snak om sex og ja, der er endda sex i bogen (inexplicitte scener! Man ved de har sex, men det er ikke 'fade-out' scener). Jeg kunne virkelig godt lide at det er en ældre ungdomsroman men igen, Islas usikkerhed ødelagde dette idet jeg følte at hun gjorde det hele barnligt. Det positive blev praktisk talt neutraliseret og det gør mig virkelig ked af det, for hvis hun ikke var så usikker på sig selv ville Isla og jagten på lykke uden tvivl indtage førstepladsen!

Som i kan høre har jeg mange problemer med Islas usikkerhed. Jeg synes ikke at det er noget man behøver at undlade i bøger, for selvfølgelig er folk usikre og kunsten skal afspejle / afspejler virkeligheden osv. osv. Men jeg synes altså også der er en grænse for galskaben og den grad af usikkerhed Isla havde gjorde det hele barnligt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar